Olej rzepakowy
INCI: Brassica Napus Seeds Oil
Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: warunki chłodnicze 4-10°C.
Zastosowanie: przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy
Posiada żółty kolor oraz charakterystyczny zapach
Jego unikatowy skład kwasów tłuszczowych to kwas:
– linolenowy (omega-3) ~10%,
-linolowego (omega-6) ~19%
-oleinowego (omega-9) ~60%
Tłoczony na zimno, nierafinowany olej rzepakowy jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, których proporcje uznaje się za optymalne dla osób zamieszkujących naszą strefę klimatyczną.
Wpływają one korzystnie na pracę układu naczyniowego oraz przeciwdziałają miażdżycy naczyń. Posiada on również bogactwo witamin D, K, E, steroli roślinnych oraz polifenoli o działaniu przeciwutleniającym. W przemyśle kosmetycznym sprawdza się doskonale jako baza serum, mydeł oraz uniwersalny dodatek do balsamów, kremów i masek.