Olej z kiełków pszenicy
INCI: Triticum vulgare Germ Oil
Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: warunki chłodnicze 4-10°C.
Zastosowanie: przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy.
Posiada żółty kolor i charakterystyczny zapach.
Jego skład nienasyconych kwasów tłuszczowych to:
– linolenowy (omega-3) ~8%,
-linolowego (omega-6) ~57%
-oleinowego (omega-9) ~22%.
Olej z kiełków pszenicy tłoczony na zimno zawiera bogactwo tokoferoli oraz fitosterole roślinne. Jest to olej lekki, nie obciążający skóry i przeciwdziałający się jej suchości. Doskonale sprawdza się w preparatach typu serum, krem, balsam i maskach do twarzy przeznaczonych do cery odwodnionej, dojrzałej czy wymagającej nawilżenia. W pielęgnacji włosów- niezastąpiony w przypadku włosów suchych, zniszczonych i wymagających odżywienia. Wspomaga rozdwojone końcówki i chroni włos przed uszkodzeniami.