Olej z nasion czarnuszki
INCI: Nigella Sativa Seed Oil
Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: warunki chłodnicze 4-10°C.
Zastosowanie: przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy.
Posiada głęboki, zielono-szary kolor oraz charakterystyczny ziołowy aromat.
Jego wyjątkowy skład nienasyconych kwasów tłuszczowych to:
-linolowy (omega-6) ~57%
-oleinowy (omega-9) ~25%
Olej ten wyróżnia się wyjątkową ilością olejków eterycznych – w tym tymochinonu, wykazującego silne właściwości przeciwzapalne. Znajduje szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych przeznaczonych do skóry problematycznej, wrażliwej, podrażnionej i tej narażonej na uszkodzenia. W diecie – spożywanie oleju z czarnuszki przyczynia się do budowania naturalnej odporności, a zawarte w nim olejki eteryczne korzystnie wpływają na drożność dróg oddechowych.