Olej z nasion pachnotki (perilli)
INCI: Perilla Ocymoides Seed Oil
Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: warunki chłodnicze 4-10°C.
Zastosowanie: przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy.
Posiada jasnożółty kolor i charakterystyczny aromat
Olej z nasion perilli, tłoczony na zimno jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych:
-linolenowego (omega-3) ~53%
-linolowego (omega-6) ~17%
-oleinowego (omega-9) ~22%
Zawarte w nim kwasy, mają istotny wpływ na gospodarkę lipidów, regulację ciśnienia krwi oraz poziom cholesterolu. Ze względu na swój skład stanowi doskonałą bazę dla serum, kremów czy odżywek. Sprawdza się w kosmetykach do skóry z widocznymi oznakami zmęczenia, tłustej i trądzikowej. Często używany w preparatach do kąpieli, oraz do pielęgnacji przesuszonej skóry stóp i dłoni. Służy również jako składnik produktów do włosów szorstkich i wymagających regeneracji po same cebulki.