Olej z owoców rokitnika
INCI: Hippophae Rhamnoides Oil
Termin ważności: 18 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: warunki chłodnicze 4-10°C.
Zastosowanie: przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy
Posiada karminowy kolor oraz charakterystyczny zapach.
Jego charakterystyczny skład nienasyconych kwasów tłuszczowych to:
-linolenowy (omega-3) ~7%
-linolowy (omega-6) ~58%
-oleinowy (omega-9) ~24%
Olej ten powstaje z pulpy owocowej oraz nasion rokitnika. Swój kolor zawdzięcza niezwykle wysokiej zawartości karotenoidów- największej pośród wszystkich olejów. Zawiera również garbniki, flawonoidy oraz naturalne tokoferole.
Dzięki ich właściwościom przeciwutleniającym, przydatny jako składnik serum i kremów do intensywnej pielęgnacji skóry wymagającej ujędrnienia. Doskonale nadaje się także jako składnik pielęgnacyjny w balsamach, kremach i pomadkach do ust. Ze względu na oryginalny kolor, używany również jako dodatek do kremów brązujących i nadających efekt muśnięcia słońcem. Stosowany na ciało, pozytywnie wpływa na skórę naczynkową ze skłonnością do powstawania „pajączków”.