Olej z pestek jagód
INCI: Vaccinium Myrtillus Seed Oil
Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: warunki chłodnicze 4-10°C.
Zastosowanie: przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy
Posiada żółto-zielony kolor oraz charakterystyczny zapach
Jego unikatowy skład nienasyconych kwasów tłuszczowych to:
-linolenowy (omega) ~14%
-linolowy (omega-6) ~48%
-oleinowy (omega-9) ~27%
Wyróżnia się wysoką zawartością polifenoli oraz tokoferoli, które wykazują właściwości przeciwrodnikowe. W zastosowaniu kosmetycznym szczególnie polecany do pielęgnacji włosów szorstkich, farbowanych i pozbawionych blasku. Doskonały zarówno jako składnik odżywek, masek do włosów, serum, ale też w preparatach do nabłyszczania włosów i zapobiegających puszeniu się. Nie obciąża łuski włosa, a stosowany na skórę głowy pobudza cebulki włosowe i wpływa pozytywnie na ich odżywienie. W pielęgnacji ciała jest bardzo dobrym dodatkiem do olejków do masażu i wszelkich produktów przeznaczonych do kąpieli i zabiegów typu Spa.