Olej z pestek jeżyny
INCI: Rubus Fruticosus Seed Oil
Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.
Przechowywanie: warunki chłodnicze 4-10°C.
Zastosowanie: przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy.
Posiada ciemny zielony kolor i charakterystyczny zapach.
Jego skład nienasyconych kwasów tłuszczowych to:
– linolenowy (omega-3) ~15%,
– linolowy (omega-6) ~60%
– oraz oleinowy (omega-9) ~17%
Olej z pestek jeżyny, tłoczony na zimno, zawiera bogactwo fitosteroli, karotenoidów i chlorofili. W jego składzie znajdziemy także witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Stosowany w serum lub kremie, łagodzi zmiany i blizny potrądzikowe. Ponieważ bardzo dobrze wpływa na kondycję włókien kolagenowych, zalecany jest w przypadku widocznych zmarszczek, utraty owalu twarzy i wiotkości.
W pielęgnacji skóry ciała- pomaga zwalczać cellulit i rozstępy. Sprawdza się w peelingach, masłach do ciała, balsamach oraz kosmetykach pod prysznic, typu spa i do masażu.
Doskonale sprawdza się również w przypadku pielęgnacji skóry głowy. Zagęszcza włosy, wpływa korzystnie na ich porost, nabłyszcza i zamyka szorstką łuskę włosa.